October 1, 2023

Pensyarah dan tenaga pengajar di semua institusi pengajian dinasihatkan agar mengingatkan pelajar mereka untuk lebih beradab ketika meminta kerja atau memohon latihan industri di mana-mana syarikat.

Satu perkongsian di Facebook Alya Syahida Allias, berkata, tenaga pengajar juga dinasihatkan agar mengajar pelajar cara memohon dan menulis surat permohonan kerja atau latihan industri kerana menurutnya ketika ini ramai pelajar yang kurang adab.

Maksud internship ialah satu latihan amali atau lebih dikenali sebagai praktikal. Tujuan internship adalah untuk mendedahkan pelajar tahun akhir sama ada di universiti awam ataupun swasta kepada alam perkerjaan yang sebenar supaya pelajar dapat bersedia dari segi mental dan fizikal mereka yang luar dari bidang pembelajaraan mereka ataupun ada sedikit kaitan dengan pembelajaran mereka yang telah mereka pelajari sebelum menjalani internship.

Tangkap layar dari aplikasi WhatApps yang turut dikongsi wanita tersebut di Facebooknya.

Tangkap layar dari aplikasi WhatApps yang turut dikongsi wanita tersebut di Facebooknya.

BERITA PENUH DI LAMAN KOSMO :

https://www.kosmo.com.my/2023/06/18/pensyarah-kena-ajar-adab-pelajar-intern-tulis-surat-permohonan/?fbclid=IwAR09XZ4uDhDhcnSADzF-JA-USSj7hbaib-ldqd7MsztNr-JPzGbob5K6NYg

 

Komen NETIZEN :

Sumber : Kosmo

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *